Monday, September 26, 2011

:: Kisah nak tunjuk hebat ::

Pada suatu ketika, satu pertandingan untuk orang ramai menunujukkan kehebatan masing-masing menggunakan senjata. Ada 2 peserta yg ingin mencuba, iaitu Zorro dan Robin Hood. Seorang wanita cantik dari kaum orang asli telah dipilih oleh mereka untuk dijadikan sebagai hadiah. SIapa yg paling hebat, akan mendapat wanita orang asli itu. Maka bermula lah pertandingan sengit antara mereka. Pertandingan bermula dengan sebiji epal diletakkan di atas kepala wanita itu. Zorro yg memulakan pertandingan itu bergerak sejauh 50 meter dan membaling pedangnya tepat ke ke arah epal itu.. Zuuuuppp!!!! Terbelah dua epal itu. Dengan bangganya si Zorro menjerit.... " I am Zorro...!" Kemudian giliran si Robin Hood pula. Dia mengambil jarak sejauh 100 meter. Kemudian menggunakan anak panahnya.. Zuuuup..!! Terbelah dua epal yg baru diletakkan  atas kepala wanita cantik itu.. Dengan bangganya dia menjerit.. " I am Robin Hood...!!!"  Sedang mereka bertarung, lalulah seorang penduduk lelaki orang asli disitu. Dia merasa tercabar kerana dengan senangnya orang luar wanita dari kaumnya kena kahwin dengan orang luar.So, atas rasa tanggungjawab, dia pun masuk pertandingan tu jugak. Dengan menggunakan sumpitdan jarak sejauh 150 meter, kini giliran orang asli tu plak.. ZZZZUUUUUUPPPP....!!! PPPRRAAAPPPP!!! Kena kepala wanita cantik itu dan mati.. Dengan selamba orang asli itu berkata..... "I am sorry......!"

Sunday, June 19, 2011

:: Selamat Hari Bapa ::

Teristimewa buat Ayahandaku, Tuan Haji Raja Sulaiman Bin Raja Hassan (KMN) & Arwah Alias Bin Suki....

A= Ayah..., kaulah
Y= Yang
A= Aku
H= Hormati dan Hargai

SELAMAT HARI BAPA!

Semoga ayah dan abah sentiasa dalam lindungan Allah SWT.. Amin.. We all luv u.. :)

psst: selamat hari bapa juga utk diriku sndiri.. ahahaha...

Monday, May 23, 2011

:: A Famosa Resort ::

Assalamualaikum WBT

Thanks a lot to my lovely wife, Puan Nurul Hanim sebab berjaya jugak menempah condo @ A Famosa Resort untuk kita bermalam sekeluarga sebelum bergerak ke UiTM Lendu, Melaka untuk urusan pendaftaran Raja Fatimah Al-Zahra (kursus TESL).. Owh ye, tahniah ye Kak Ja sebab berjaya melanjutkan pelajaran di sana.. Belajar lah rajin-rajin hingga berjaya.. Insya-Allah..

Tempat di sana sangat lah menarik dan selesa.. Cukup lengkap dengan perabot dan barang dapur.. rasa macam nak pindah sana jer.. :)







Hari ni dalam sejarah.. Kena marah dengan PK sebab tak maklumkan tidak dapat hadir masa LADAP.. memang silap aku tak inform dia awal.. tak tahu prosedur.. hehe lepas jumpe PK, kena ceramah ringkas skit la kan.. tapi dalam pada itu, ada sesuatu yang menarik perhatian aku untuk tahu... siapakah gerangan yang 'hebat' nih bagitau PK yang aku pegi Melaka ni sebab ada hari keluarga isteri..???!?!!?? Agak kelakar dan aku nak sangat tahu siapakah yang buat citer nih? Dan aku rasa orang macam inilah yang dikatakan musuh dalam selimut.. tapi, apa ko nak cakap, cakaplah.. Aku bukan buat benda salah.. memang ada urusan penting yang aku terpaksa buat..


psst: pasni ada lagi LADAP.. huhu

Thursday, May 12, 2011

:: Hari Guru ::

Assalamualaikum WBT..

Something great to share about Hari Guru.. :)

PENGENALAN HARI GURU


Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahunn 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.


OBJEKTIF HARI GURU
  • Menitikberatkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan integrasi), pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat.
  • Menarik perhatian ibubapa, murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia.
  • Memupuk perasaan perpaduan ikhtisas dan muhibah di antara guru.
  • Meninggikan martabat dan taraf guru dalam masyarakat.
  • Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminar-seminar, persidangan-persidangan, dan sebagainya yang diadakan pada Hari Guru.
  • Menilai secara objektif peranan guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu lebih berkesan.


IKRAR HARI GURU

Bahawasanya kami
Guru-guru negara Malaysia
Dengan ini berikrar
Mendukung terus cita-cita kami
Terhadap tugas kami
Dan menyatakan keyakinan kami
Pada cita-cita murni pekerjaan kami
Kami akan berbakti
Kepada masyarakat
Dan negara kami.

Kami sentiasa menjunjung
Perlembagaan negara
Kami mengamalkan
Prinsip-prinsip Rukun Negara
Pada setiap masa.


LAGU GURU MALAYSIA

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita
Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan 
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan 
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Lagu & Lirik : Hashim Ahmad


LAGU TEMA HARI GURU
PENDIDIKAN BESTARI PEMANGKIN KEGEMILANGAN

Informasi kini di hujung jari
Cabaran mendidik semakin tinggi
Kita perlu sedia berubah dan berhijrah
Mencorak bangsa di arus zamannya

Guru bestari penggerak wawasan
Melahirkan generasi terbilang
Menguasai ICT menjana nilai budi
Merentas sempadan globalisasi

*
Demi agama, bangsa dan negara
Satukan hati dan semangat waja

C/o

Pendidikan bestari pemangkin kegemilangan
Budaya teknologi marilah semarakkan
Pendidikan bestari pemangkin kegemilangan
Menjamin kualiti merintis kejayaan

(Ulang * dan C/o)

Semoga keikhlasan diberkati

Lagu dan gubahan muzik
Rosman Adam
Pusat Sumber Pendidikan Negeri Selangor


Sunday, May 8, 2011

:: Tip Untuk Mereka Yang Ingin Membeli Rumah Baru ::

 Assalamualaikum WBT

Info yang agak menarik untuk dikongsi bersama anda semua. dan saya sendiri. tengah plan nak cari rumah jugak nih.. murah2 je kot.. :)  Semoga anda mendapat manfaat dari artikel ini!



1. Membeli rumah buat kali pertama adalah satu saat terindah pada diri kita. Ketika itu mungkin anda mencari dan menunggu harga hartanah jatuh keparas yang rendah sebelum kadar faedah pinjaman bank mula kembali naik dan sekaligus memusnahkan impian anda untuk membuat pinjaman.

Bagaimana memilih pinjaman? bergantung pada saiz deposit yang anda peruntukkan. Jika cukup besar saiz deposit anda maka boleh la anda memilih kadar pinjaman tetap (fixed rate) semasa kadar faedah kita sedang rendah. Jika deposit anda kurang, nasihat saya pergi ke pinjaman mengikut BLR. Kenapa? Kepada pendeposit besar. Tindakan ini menunjukkan mereka benar-benar ingin tinggal dirumah tersebut buat tempoh masa yang lama. kebanyakkan pelabur amat suka memilih pakej BLR untuk pinjaman hartanah mereka. Tetapi ini tidak bermakna semua orang yang ambil BLR adalah pelabur, Mungkin buat masa ini belum cukup deposit, tetapi tidak mengapa perlahan-lahan lah.

2. Buat kali pertama, Mungkin anda rasakan anda mampu dan gaji anda tinggi, tetapi pihak bank tidak pula meluluskan permohonan pinjaman anda. kenapa? ini lah sebabnya, mungkin dokumen anda tidak cukup kuat dan anda terlalu muda untuk membuat komitmen yang tinggi pada hemat bank. Jadi apa patut saya buat? okay, anda sebenarnya boleh berbincang dengan pihak bank untuk meletakkan nama ibubapa sebagai penjamin jika pinjaman yang dibuat melebihi dari kemampuan. Memaksimakan pinjaman agar bayaran bulanan anda menjadi rendah dan tidak membebankan adalah matlamatnya. Oleh disebabkan itu anda memerlukan nama ibu atau bapa sebagai penama kedua didalam perjanjian pinjaman anda. Adakah ibubapa mahu menjadi penjamin untuk anak? belum cuba belum tahu. Sebenarnya anda tidak keseorangan apabila membuat keputusan membeli rumah, Jadi berbincang lah dengan keluarga anda.

3. Daftar dengan engin carian hartanah seperti iproperty, thinkproperty atau drumah. Jika anda mula menjumpai hartanah yang diminati cepat-cepat menghubungi penjual tersebut. Jangan lupa untuk menggunakan carian google, mungkin anda boleh perolehi sesuatu dari sana.

4. Pembeli rumah kali pertama kebanyakkanya menjangkakan untuk membayar deposit sekurang-kurangnya RM20,000. Mula kan berjimat cermat sekurang-kurang RM300 setiap bulan. Jika anda berumur 23 tahun, apabila umur anda 28 tahun anda telah mempunyai simpanan sebanyak RM25 ribu lebih untuk dijadikan sebagai deposit rumah. itu lah masa terbaik untuk beli rumah.

5. Ada beberapa skim kerajaan oleh Kementerian Perumahan Malaysia yang dikenali sebagai projek rumah kos rendah. Rumah kos rendah diwajibkan kepada pemaju perumahan yang membangunkan sesuatu bandar baru. Jadi setiap rumah kos rendah disubsidi oleh kerajaan dan harga jualan berdasarkan kos pembinaan sahaja. Untuk pengetahuan anda, kebanyakkan pemaju tidak berminat untuk membina rumah kos rendah yang mana keuntungannya amat sedikit malah sesetengah projek tidak langsung meguntungkan pemaju. Jadi rumah kos rendah adalah satu projek perumahan yang mesti diambil kesempatan kepada pembeli rumah buat kali pertama. Kebanyakkan harga rumah kos rendah didalam linkunggan RM42,000. Nasihat saya, sebelum anda membeli rumah berharga RM100,000 keatas beli dahulu rumah kos rendah ini dan jadikan sebagai pelaburan. Kerana apabila anda telah membeli rumah RM100,000 keatas anda tidak layak lagi membeli rumah kos rendah tersebut. Sebagai contoh pada tahun 2004 anda membeli rumah kos rendah berharga RM42,000 dan setelah 5 tahun, nilaihartanah kos rendah ini telah menjadi RM86,0000. Setelah itu barulah anda merancang untuk menjualkannya. Satu lagi, anda tahu tak? sewa rumah kos rendah di bandar sentul kini adalah RM1200 sebulan. Berbanding hanya RM200 bayaran pinjaman perumahan yang dibayar setiap bulan oleh pembeli. Ape kelas rumah kos rendah? Tidak apa lah, kepada mereka yang berminat sila lah.

6. Terakhir… Semak bajet anda. Walau pun kadar pinjaman telah jatuh ketahap rendah, apa yang turun tetap akan naik. Jika boleh jarakkan bayaran bulanan hanya 30% dari gaji kasar anda. Sebelum anda membeli rumah, semak dahulu kos-kos tambahan lain seperti duti setem, yuran penilaian, hiasan dan ubahsuai, penyenggaraan, insurans, bil utiliti, dan penggangkutan. Tanya si tukang jual tu, ada apa-apa kos tersembunyi? kekadang kos-kos tersembunyilah yang banyak buat kita sakit hati.

Pada hemat saya, adalah lebih baik jika anda membuat semakan pendapatan dengan pihak bank dahulu. Semak CCRIS, CTOS dan mana-mana yang berkenaan. Setelah itu barulah adna mencari hartanah yang sesuai dengan bajet anda.

Selepas pasaran hartanah melonjak, kebiasaannya harga hartanah akan menurun dari paras semasa ke bawah dan ia diperbetulkan secara automatik oleh kebanyakkan peserta industri. Mungkin anda tidak perlu terlalu mengharap yang mana harga rumah akan jatuh sehingga 20%. Bagi saya ia seperti harapan palsu dan nampak tidak realistik didalam keadaan pasaran hartanah di Malaysia.

Cuma… didalam situasi sekarang, jika anda ingin membeli rumah dari pemaju, pastikan dahulu pemaju yang benar-benar kukuh. Kebanyakkan pemaju yang teguh mereka membina satu bandar atau dikenali sebagai “township”. Ini berbeza dengan pemaju yang hanya membina satu taman perumahan. Saya tidak mengatakan pemaju taman perumahan tidak kukuh, bukan semua begitu. Tetapi berhati-hati lah jika berlaku sesuatu anda seorang sahaja yang menanggungnya bukan pemaju.

Berbanding dengan pemaju yang membina sebuah bandar mereka kebiasaannya telah membinanya didalam 15-10 tahun. Jadi anda boleh melihat rekod baik pemaju. Tanyalah rakan-rakan yang tinggal didalam kawasan bandar tersebut, adakah rekod pemaju bersih, tiada masalah kewangan, syarikat besar, hasil kemasan rumah berkualiti tinggi dan yang penting suasana sesuatu bandar tersebut.

sumber: http://www.drumah.com/6-tip-terbaik-untuk-pembeli-rumah-kali-pertama/309.html

:: Hospital Swasta @ Hospital Kerajaan? ::

Assalamualaikum WBT

Hati-hati bila anda memerlukan khidmat doktor pakar di hospital swasta bila anda sakit. Jika anda tersalah langkah, maka yang sakit makin parah. 

Contoh yang terbaru berlaku baru-baru ini ialah seorang lelaki 'ditahan'  di hospital kerana gagal untuk menjelaskan bil hospital yang sangat tinggi. Siap ada pengawal keselamatan jaga dalam wad takut dia lari tuh..


: Masa dalam wad SDMC :

Ada beberapa tips yang berguna untuk anda saya kongsi berdasarkan pengalaman saya berada 4 hari 3 malam di Sime Darby Medical Centre (SDMC) & dicaj sebanyak RM 3, 700.00. satu jumlah yang sangat banyak bagi saya yang hanya bekerja sebagai penjawat awam

: Caj yang dikenakan oleh SDMC kepada aku sbb masuk wad 4 hari :

1. Anda boleh pergi mendapatkan rawatan di mana-mana hospital swasta jika anda:

  • ada insurans perubatan @ apa-apa insurans yang anda boleh claim
  • mempunyai duit yang sangat banyak.. senang citer gaji sebulan 5 angka la..
2. Jika anda rasa anda tidak termasuk dalam senarai di atas:
  • pergilah hospital kerajaan je.. jangan dok gatai pergi sana carik bala.. 
Macam kes saya, nasib baik lah insurance cover untuk bil hospital saya. Kalau kata kena bayar sendiri, mati kutu jawab dia.. huhu

psst: pasni tobat tanak pegi hospital swasta lagi... :(

Thursday, May 5, 2011

:: Lepak-lepak @ SJMC ::

Assalamualaikum WBT..

3rd May 2011: 
- Pergi ke Klinik Alam Medic, Subang Jaya
- Doc minta aku refer Subang Jaya Medical Centre (SJMC) pada keesokan harinya sebab kes aku ni dah drag almost 1 month klu ikut rekod dari klinik tersebut, dah 4 kali aku pegi utk sakit yang sama-batuk

4th May 2011:
- Appointment dengan Doktor Sidek
- Lepas check, dia suggest aku untuk masuk wad, hari ni jugak untuk buat further test.. aduyai, teruk sangat ke sakit aku nih.. 
- Doc suspect aku ada penyakit yg tak pernah aku imagine kena: H1N1, denggi, batuk kering, paru-paru, tekanan darah rendah dan macam-macam lagi..
- Aku ditemani oleh wife dan adik aku kat dalam wad.. and thanks to Fairuz sbb datang drop by melawat aku yg sihat walafiat nih... he3





5th May 2011
- Menurut doc, so far aku tiada masalah dengan penyakit yang kritikal.. 
- Cuma ada sedikit jangkitan kuman pada paru-paru sebelah kanan aku.. (solution: masukkan antibiotik sebanyak-banyaknya dalam badan aku)
- Sekarang ni result H1N1 je yang belum dapat lagi x de apa kot
- Malam ni kena stay lagi kat sini.. boring 
- Rindu kat bby Yana lar.. tak sabar nak balik rumah tgk anak akuuuu...

Monday, May 2, 2011

:: Rindu ::

Alahai...

rindu la pulak kat anak pompuan aku nie... hari nie kami hantar dia ke rumah pengasuh yang baru... tempat tu lebih tepat dipanggil Taska la.. harga bulanan, mahal skit dari pengasuh lama.. flat rate, 12 jam sehari.. tapi yg tak syok nye ialah masa wife hantar td, dia ckp ada ramai budak kat sana.. umur lingkungan 2-3 tahun.. dok berlari-lari dalam taska tue.. aduyai, risau jugak.. kang di buat anak aku tue macam patung, naya beb... :( 


psst: tak sabar nak kelik jupo anok kawe tuh... huhu

:: [INFO] Buaian Bayi ::

Assalamualaikum WBT.

Tgh elok aku tgh browse nak cari harga buaian utk anak aku nih, terbaca satu info yang aku rasa penting untuk dikongsi bersama.. :) 


Di Malaysia, seperti kebanyakan komuniti Asia Tenggara, sarung yang digunakan untuk bayi tidur adalah buaian kain yang diperbuat daripada fabrik kapas atau batik, tradisional yang dilekatkan pada spring dan digantung di alang siling atau susur tangga. Ia juga dikenali sebagai buaian kain, buaian sarung atau sarung buaian. 

Bayi-bayi, dari generasi ke generasi telah tidur di dalam buaian, dan banyak bayi yang lain tidur dibuai dalamnya sebelum dialihkan ke katil, kot atau lantai. 

Versi moden hari ini kadang-kala datang dengan kombinasi jaringan kapas untuk menggantikan versi lama yang menggunakan batik. Ibu bapa juga boleh membeli rangka boleh lipat yang mudah dibawa berjalan untuk menggantungkannya. Dahulunya seseorang mesti duduk di sebelah buaian sarung untuk membuainya, tetapi versi moden hari ini datang dengan spring bermotor lengkap dengan pengatur waktu. 



Kenapakan buaian sarung begitu popular 

Sebagaimana setiap ibu bapa baru telah tahu (atau akan tahu!), bayi suka dibuai untuk cepat tidur. Ramai pakar mengatakan bahawa bayi berasa tenang dengan berbuai sebab ia seakan-akan pergerakan berbuai yang mereka rasakan semasa berada dalam rahim ibu mereka. Oleh itu, tidak ramai bayi yang tidak terlena dengan ritma lembut buaian sarung - secara bukti, letaklah bayi yang letih dalamnya, buaikannya dan hanya bayi yang degil sahaja akan berjaga. 

Tambahan pula, apabila bayi diletakkan dalam buaian sarung, beratnya akan menarik fabrik di sekelilingnya, mewujudkan keadaan seakan-akan berada dalam kepompong atau rahim. Oleh itu, selalunya tidak perlu untuk membedung bayi semasa dalam buaian sarung. 

Adakah ia selamat? 

Persoalan keselamatan telah diajukan beberapa tahun kebelakangan ini, dengan laporan beranekdot jatuh atau kecederaan. Namun begitu, terdapat hanya beberapa kajian mengenai keselamatan buaian sarung tradisional. Satu kajian di Singapura pada tahun 1997 telah mendokumenkan kes kecederaan kepala pada kanak-kanak yang jatuh keluar dari buaian sarung semasa mereka tidur, bermain atau menyusu. Kanak-kanak ini telah dirawat di Jabatan Kemalangan & Kecemasan di Wad Pembedahan Saraf dan Unit Jagaan Khas Pembedahan Saraf. Tiada sebarang kematian dilaporkan tetapi kajian telah merumuskan bahawa terdapat potensi untuk kecederaan yang lebih serius. 

Ramai pakar kesihatan dan pakar penjagaan bayi menyarankan supaya tidak menggunakan buaian sarung. Dr Winston Yong, seorang pakar pediatrik di Lembah Klang dan pakar BabyCenter berkata, “Saya sentiasa menasihatkan ibu bapa supaya sangat berhati-hati apabila menggunakan buaian sarung sebab kecederaan boleh berlaku. Selalunya saya menggalakkan supaya bayi tidur di dalam kot.” 

Seorang lagi pakar BabyCenter, pendidik antenatal dan Parent Craft, Jennifer Hor, juga menegaskan bahawa tidur di dalam buaian sarung tidak patut digalakkan. “Buaian tidak memberi sokongan yang mencukupi bagi tulang belakang bayi dan bahu bayi selalunya membongkok. Di samping itu, terdapat juga lain-lain aspek keselamatan: Risiko untuk jatuh adalah tinggi dan kadang-kala buaian sarung dibuai dengan terlalu kuat.” Ini akan meningkatkan risiko bayi jatuh keluar atau ditolak ke dinding. 

Hospital Wanita dan Kanak-kanak KK di Singapura telah memberi amaran bahawa membuai buaian sarung terlalu kuat akan membawa kepada pendarahan dalaman otak. 

Tetapi penggunaan buaian sarung sangat efektif, bagaimana jika saya masih mahu menggunakannya? 

Banyak bukti mengenai bahaya tidur dalam buaian sarung melibatkan buaian sarung tradisional. Hingga kini, tiada kajian objektif atau mendalam mengenai keselamatan variasi buaian sarung moden yang dijual di Internet dan di kedai-kedai bayi yang lebih besar. Ia adalah lebih mahal daripada versi tradisional dan selalunya dipasarkan sebagai buaian bayi atau katil berhayun. Sesetengah daripada mereka mendapatkan pengiktirafan daripada pakar-pakar seperti pakar pediatrik atau guru keibubapaan; sesetengah mengatakan bahawa mereka diiktiraf oleh pelbagai badan atau organisasi keselamatan yang lain. Jika anda mahu membeli versi ini, anda mungkin mahu menulis kepada pengeluar produk tersebut untuk mendapatkan maklumat keselamatan dengan lebih lanjut. 

Jika anda mahu membeli buaian sarung tradisional, sila patuhi langkah berjaga-jaga berikut: 

• Letakkan tilam gulung atau alas katil yang tegap bawah buaian sarung supaya jika bayi anda jatuh, dia tidak akan terhentak ke lantai. 

• Sentiasa letakkan bayi anda di dalam buaian sarung dalam keadaan melentang dan bukan meniarap. 

• Laraskan ketinggian rangka atau kepanjangan spring supaya buaian sarung seberapa dekat ke lantai yang boleh. 

• Semasa bayi anda membesar, pastikan berat tambahannya tidak menarik buaian sarung jauh ke bawah supaya kepalanya tidak terkena ke lantai apabila dibuai. 

• Jangan letakkan sebarang bantal, selimut atau alas katil yang lain dalam buaian sarung. 

• Satu lagi tip daripada seorang pui yuet berpengalaman: Jika anda mahu menggantungkan buaian sarung pada rangka boleh lipat, dapatkan rangka empat segi yang yang stabil dan tegap, berbanding dengan yang menggantung buaian sarung pada rangka tiga segi (ini kurang stabil dan lebih mudah terbalik). 

Jika saya tidak mahu menggunakan buaian sarung, bagaimanakah saya mahu menangani nasihat orang untuk menidurkan bayi dengan cara itu? 

Anda mungkin telah diberitahu oleh pengasuh bayi, rakan-rakan anda dan lebih penting lagi, ibu atau ibu mertua anda yang mereka membesarkan bayi-bayi dengan menidurkan mereka dalam buaian sarung tanpa sebarang masalah. Sesetengah daripada mereka mengatakan bahawa tidur dalam buaian sarung akan membantu pengembangan kepala bayi menjadi bentuk yang bulat sebab dia tidak tidur di atas tilam yang leper. 

Fahamlah bahawa anda bukanlah ibu baru yang pertama yang telah nasihatkan tanpa diminta. Memang perkara sukar untuk memenuhi harapan ibu bapa yang lebih berpengalaman, terutamanya jika mereka adalah seorang daripada ahli keluarga besar anda. 

Walau bagaimanapun, jika anda yakin akan rasional mengapa anda tidak mahu bayi anda menggunakan buaian sarung, anda juga boleh meyakinkan ahli keluarga anda yang lain tentang pilihan anda. Jangan lupa untuk menjadikan suami anda sebagai sekutu anda. Tunjukkan bahawa ada banyak lagi cara untuk menidurkan bayi anda. Tidur atas lantai, sebagai contoh, masih popular dalam semua komuniti di Malaysia, terutamanya bagi keluarga yang besar. 

Apakah cara lain untuk menidurkan bayi saya? 

Jennifer Hor, yang juga penulis bersama buku Asian Parenting Today, menggalakkan ibu bapa baru untuk mendapatkan sokongan dan strategi untuk membantu bayi mereka untuk tidur. “Ini termasuklah mengenal pasti tanda-tanda tidur dan pola tidur, membentuk rutin dan ritual tidur dan sentiasa berusaha mengetahui beberapa teknik tidur,” katanya. 


Sumber: http://www.babycenter.com.my/malay/baby/buaian/


psst: klu ada sesaper yg nk jual buaian baby, roger la kat aku yer.. :) thanks!!




:: Nota KH- PENGENALAN REKACIPTA ::

PENGENALAN REKACIPTA

Reka cipta ialah proses menghasilkan produk baru untuk mengatasi sesuatu masalah yang dihadapi oleh manusia. Pernahkah kamu terfikir mengapakah perkakasan dan alatan seperti radio, televisyen, komputer, dan cerek elektrik dicipta? Manusia mereka dan mencipta perkakasan dan alatan untuk mengatasi masalah yang dihadapi dalam kehidupan.

Kamu sebagai pelajar juga perlu mencetuskan idea-idea baru yang bernas, bijak, atau yang mungkin tidak pernah difikirkan oleh orang lain. Dalam proses mereka cipta atau membuat inovasi, aspek mereka bentuk produk yang dihasilkan merupakan suatu keperluan utama. Selain perlu berfikir untuk menjana idea kreatif, kamu perlu memikirkan beberapa aspek utama yang berkaitan reka bentuk seperti yang berikut.

1.Apakah fungsi produk yang kamu bina?
2.Bagaimana rupa bentuk produk kamu?
3.Apakah bahan yang digunakan?
4.Bagaimana cara membinanya?
5.Bagaimana tahap ketahanannya?
6.Apakah jenis pengubahsuaian yang perlu dilakukan?

Kosa kata:

Kreatif ialah sifat yang dapat melahirkan idea untuk mengatasi sesuatu masalah.

Inovatif pula ialah sifat yang dapat mengubah suai sesuatu rekaan menjadi lebih baik.

Contoh Aktiviti 1: Melakar Bnetuk Asas Objek.

Alatan: Pensel, getah pemadam.

1. Hasilkan lakaran bentuk-bentuk asas geometri kiub, kuboid, prisma, sfera, piramid, kon, dan silinder dengan menggunakan pensil tanpa menggunakan pembaris.
2. Labelkan nama lakaran yang kamu hasilkan.

Contoh Aktiviti 2: Membina Objek Berdasarkan Bentuk Asal.

Alatan : Kertas, plastisin, span, tanah liat, kertas nota.

1. Bentuk kumpulan yang terdiri daripada lima hingga enam orang murid. Lantik seorang ketua kumpulan dan seorang setiausaha. Namakan kumpulan kamu.
2. Adakan perbincangan untuk memilih lakaran yang sesuai.
3. Alas meja dengan surat khabar lama. Sediakan plastisin secukupnya.
4. Bekerjasamalah untuk membentuk objek berpandukan lakaran yang telah dipilih.
5. Adakan perbincangan sebagai persediaan untuk mempersembahkan hasil objek kepada kelas.

Friday, April 29, 2011

:: Jalan-Jalan Pegi Pasar Pagi Shah Alam ::

Assalamualaikum WBT


Asalnya jalan2 nak cari 'selipar', sbb ada orang mengidam.. ada la jumpe yang sama, tapi tak berapa serupa.. janji jumpe.. daripada tak jumpe langsung kan? huhuhu
Tengok kain ke kak? Pilih la yg mana berkenan..




Makan pagi dulu...


balik dari jalan-jalan cari pasal kat Shah Alam, balik singgah Mydin plak.. ada janji dgn adik angkat wife.. orang Johor.. nak kawin weekend ni... macam tak dapat nk balik kot Johor.. tapi insya-Allah, kenduri kat Kelana Jaya kami akan sampai.. :)


Semua berebut nak dukung bby Yana :)


Thursday, April 28, 2011

:: Nota KH (Year 6)- Peraturan Dan Keselamatan Di Bengkel ::

1.1Peraturan dan Keselamatan

1. Peraturan keselamatan diadakan untuk memastikan suasana kerja dalam persekitaran serta suasana bengkel KH yang teratur dan selamat tanpa berlakunya kemalangan ataupun kecederaan.
2. Keselamatan bengkel meliputi aspek yang berikut:-

(i) Keselamatan am

(ii) Keselamatan diri dan rakan

(iii) Keselamatan alatan dan bahan

1.2 Keselamatan Am

1. Peraturan dari segi pemakaian dan potongan rambut yang diurus dengan kemas dan menggunakan kasut bertutup perlu difahami oleh semua murid.
2. Rambut mestilah pendek dan kemas.
3. Pemakaian apron yang betul. Bagi lelaki tali leher perlu dimasukkan ke dalam apron. Lengan baju yang panjang dilipat kemas.
4. Sebelum memasuki bengkel perlu mendapat kebenaran dan berada dibawah pengawasan guru sepenuhnya.
5. Keadaan persekitaran bengkel perlu dipastikan sentiasa kemas, bersih dan teratur.
6. Sentiasa mematuhi arahan guru dan berhati-hati dalam setiap kerja di bengkel.
7. Kawasan tempat kerja perlu dibersihkan sebelum meninggalkan bengkel KH.
8. Semua suis elektrik perlu dimatikan sebelum meninggalkan bengkel.

1.3 Keselamatan Diri dan Rakan

1. Jadikan sikap mematuhi peraturan sebagai suatu amalan.
2. Pakailah pakaian yang sesuai dan kemas ketika berkerja di dalam bengkel,
3. Pakai apron dan kasut getah yang bertutup.
4. Bagi murid yang mamakai baju lengan panjang, lipat lengan baju ketika berkerja.
5. Bagi murid-murid perempun,rambut yang panjang hendaklah diikat. Bagi yang bertudung, pastikan tundung dipakai dengan kemas.
6. Jangan bermain atau bergurau-senda semasa berada di bengkel KH.
7. Amalan sentiasa berkerjasama dan bantu-membantu sesama ahli kumpulan.
8. Tangan perlu dibasuh dengan betul setelah selesai kerja di bengkel KH.

1.4 Keselamatan Alatan dan Bahan

1. Penggunaan bahan dan alatan perlu mendapat bimbingan daripada guru sebelum murid boleh menggunakannya.
2. Penggunaan alatan yang teratur dan betul adalah penting bagi memelihara peralatan daripada cepat rosak.
3. Perancangan penggunaan alatan dan bahan dengan teliti sebelum memulakan sesuatu projek.
4. Atalan perlu dibersihkan dan dipulangkan kembali ke stor setelah selesai penggunaannya.
5. Penyimpanan bahan mudah terbakar, mudah pecah dan berbahaya perlu menepati piawaian keselamatan yang terbaik oleh guru.
6. Sentiasa berhati-hati sewaktu menggunakan sebarang peralatan di bengkel KH.

1.5 Rutin Bengkel Kemahiran Hidup


Organisasi Bengkel adalah perkara utama yang perlu diwujudkan diawal permulaan sesi mengajar guru bagi memastikan bengkel dapat diuruskan dengan lebih lancar dan teratur. Kerja-kerja rutin dibengkel akan berjadual secara teratur dan lebih sistematik.

Aspek kebersihan dan keselamatan mesti diutamakan dalam setiap aktiviti pengajaran dan pembelajaran di bengkel KH. Melalui organisasi bengkel murid berpeluang mempelajari aspek kerjasama dalam kumpulan serta mempraktikkan amalan kerja yang teratur serta selamat.

Murid dapat bersama menglibatkan diri dalam aspek teknikal penyelenggaraan alatan dan bagunan sepanjang pembelajaran matapelajaran Kemahiran Hidup. Murid dapat menimba pengalaman baru yang boleh diaplikasikan dirumah bagi membantu ibubapa masing-masing.

1.6 Perlupusan Sisa Buangan Dari Bengkel KH

1. Bahan-bahan lebihan daripada aktiviti kerja murid seperti kayu, plastik, kertas, kaca dan sisa logam perlu diuruskan dengan baik.
2. Pengurusan sisa buangan yang baik mampu mengelakkan berlakunya pencemaran alam sekitar.
3. Amalan terbaik ialah dengan mewujudkan bekas tong sampah yang berasingan untuk jenis bahan sisa buangan mengikut kategori masing-masing seperti kayu, kaca dan plastik.
4. Bahan buangan tersebut perlu diangkut oleh pihak berkuasa berkaitan untuk urusan pelupusan ataupun projek kitar semula bahan.
5. Jangan sesekali melakukan pembakaran terbuka bagi melupuskan sisa buangan.

1.7 Alat Bantuan Kebakaran

1. Alat pemadam api yang barfungsi dengan baik perlu sebagi persediaan sekiranya terjadi kebakaran yang kecil di bengkel.
2. Terdapat perbezaan bagi bahan alat pemadan api bagi memadam punca kebakaran yang berlainan.
3. Terdapat label pada alat pemadam api bagi menentukan jenis bahannya.

Label Alat Pemadam Api

Bahan & Punca Kebakaran

A
Air / bagi punca kebakaran kayu, sampah dan plastik

ABC
debu kering / bagi semua jenis kebakaran

Sunday, April 24, 2011

:: Hoki (MSSD) Petaling Perdana 2011 ::

Stadium Hoki, Pandamaran - Tahniah pada pasukan hoki SK Seafield 3 kerana berjaya merangkul gelaran JOHAN KUMPULAN A pada 20 hb April 2011. Semoga perlawanan seterusnya yg akan diadakan pada 26 April (Selasa) ini akan terus berjaya hingga ke peringkat yg seterusnya. TAHNIAH sekali lagi!!!





Friday, April 8, 2011

:: (Lagu Kanak-Kanak) Lagu Tiga Kupang ::





LAGU TIGA KUPANG

Lagu tiga kupang
Saku penuh padi
Enam ekor burung
Masuk dalam kuali

Bila sudah masak
Burung nyanyi saja
Tentu sedap makan
Beri pada raja

( korus )
Raja dalam rumah
Buat kira-kira
Suri dalam dapur
Makan roti gula hey !

Dayang tepi kolam
Mahu jemur tepung
Datang burung hitam
Pagut batang hidung
Hidung... hidung... hidung

:: Montaj Mesyuarat PIBG SK Seafield 3 (2011) ::

video

Enjoy!!!

Monday, April 4, 2011

:: Kisah Kasih Ibu ::

Misi Gempa Bumi


FOTO ASLINYA



Sunday, April 3, 2011

:: Nota Kemahiran Hidup- Elektrik Dan Elektronik (4/4/2011) ::

ALATAN MEMOTONG

1. Playar Muncung Tirus
a.     Untuk memotong wayar dengan menggunakan mata pemotong
b.     Untuk mengbengkokkan kaki komponen, membentuk dan memotong dengan menggunakan bahagian rahang.



2.    Playar Gabung
a.     Untuk memotong dengan menggunakan mata pemotong
b.     Untuk mengapit dan membentuk wayar dengan menggunakan bahagian rahang.



3.    Playar Kacip
a.     Untuk memotong dan menjalur wayar



ALATAN MENJALUR

1.    Penjalur Wayar & Pisau Lipat
a.     Untuk menjalur penebat wayar dan memotong wayar





ALATAN MELUBANG
1.    Gerimit
a.     Untuk membuat lubang pandu skru pada permukaan yang lembut dengan memusing mata gerimit arah ikut jam dengan cermat.



2.    Gerudi Tangan
a.     Untuk membuat lubang pada permukaan kayu.



BAHAN ELEKTRONIK

1.    Bongkah Penyambung
a.    Digunakan untuk menyambung wayar dari satu tamatan ke satu tamatan yang lain.




2.    Pemegang Bateri
a.     Memegang bateri dengan kemas pada papan litar.




3.    Klip Buaya
a.     Memegang bahan-bahan yang ingin diuji, seperti besi, kayu dan lain-lain.


Kepada murid-murid Tahun 6 (SK Seafield 3), sila pastikan nota anda lengkap beserta dengan gambar yang saya uploadkan ini. Jika ada antara anda yang tidak berjaya untuk mencetak (print) gambar dari blog saya ini, anda bolehlah photostat mana-mana gambar yang berkaitan dari buku teks @ buku rujukan anda untuk ditampal di dalam buku nota KH masing-masing. Harap maklum.

- Cikgu Raja Firdaus - 


Info Tambahan (Kemahiran Hidup):