Sunday, December 27, 2009

.: PrizeLive.com :.

Assalamualaikum..

Another great thing to share with all!!!

Earn money by visiting this website!!!

~~ Click here to join ~~

.: Himpunan Doa-Doa Harian :.

Assalamualaikum...

Good things to share...

~~ Click here to download ~~

Wednesday, December 16, 2009

~ Anak Murid Yang Pandai ~

:: citer ini aku dapat dari kawan aku tadi.. seswai utk bakal-bakal guru bila posting kelak :)::


Anak Murid Yang Pandai


Di dalam sebuah kelas, seorang cikgu tadika bertanyakan satu soalan, "Ada 3 ekor burung di atas pokok. Seekor ditembak pemburu, berapa ekor lagi tinggal di atas pokok?"

Adik Mat mengangkat tangan dan menjawab soalan tersebut,
"Kosong cikgu".
"Kenapa kosong Mat?" Tanya cikgu.
"Sebab 2 ekor lagi tu mesti laa terbang lari cikgu."
"Salah! Jawapannya tentulah 2 Mat. 3 tolak 1 sama dengan 2. Tapi cikgu suka cara kamu berfikir".

Habis kelas, cikgu dengan ikhlas dan murah hatinya belanja Adik Mat makan aiskrim. Adik Mat yang sedang menjamu aiskrim itu tiba-tiba bertanya, "Cikgu, ada 3 orang perempuan makan aiskrim. Sorang tu style makan telan semua sekaligus. Yang sorang lagi gigit sikit-sikit. Perempuan yang last sekali jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis. Antara 3 orang perempuan tu, cuma seorang saja dah kahwin. Yang mana satu cikgu?"

Tergamam cikgu apabila mendengar soalan Adik Mat tu! Tapi cikgu tetap maintain cool jerk. Dengan berlagak neutral cikgu pun menjawab,

"Yang jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis tu kot yang dah kahwin".

"Salah cikgu! Yang pakai cincin kahwin la yang dah kahwin. Tapi takpe, saya suka cara cikgu berfikir."

:.12 Tip Elak Makan Banyak :.


Assalamualaikum WBT...

Rata-rata ramai yang kalah dengan 'permintaan perut'... Ada saja perasaan nk makan... Lebih-lebih lagi bila musim kenduri-kendara dankadang-kadang bila kita berada di rumah... sorang2... tiada kerja nak buat... boring.. apa lagi, makan je la jawab dia...!

Terdapat 12 tip cara kawal 'permintaan perut'


1. Jangan terlalu melayan perasaan ingin makan.

2. Makan lebih banyak sup.


3. Ambil makanan rendah kalori terlebih dahulu sebelum makan makanan yang tinggi kalori.


4. Guna piring atau pinggan yang lebih kecil.


5. Setiap kali makan, mulakan dengan sayuran atau buah-buahan.


6. Mulakan hari anda dengan sarapan.


7. Cuba yakini bahawa makan juga mempunyai tujuan iaitu untuk hidup. Bukan hidup untuk makan je.


8. Jika anda hadir ke majlis keraian atau majlis makan-makan, tanamkan dalam hati anda hadir kerana menziarahi kawan, sanak saudara dan bukannya untuk makan.


9. Jangan lupa bersenam. Buat sit-up semasa tengok TV pun dah kira bagus.


10. Elakkan minum minuman manis dan bergas.


11. Elak tidur selepas makan.


12. Kuatkan hati dan iman, pasti kita berjaya. Insya-Allah!

Sunday, December 13, 2009

.: People Beware :.

video

.: Kurang Ajar :.


Assalamualaikum WBT...

Memang tak patut dia tulis mcm tue. Dia yang tak tahu hujung pangkal cerita tetiba nak menyampuk. Kalau menyampuk dan tak sakitkan hati orang lain tak pe. Ini buat sakit hati orang lain bila baca komen yang dia tulis. Ini dah melampau.



Suami mana yang tak sakit hati bila baca dia tulis macam tu. Ini dah melibatkan hal peribadi rumahtangga aku yang mana orang luar tidak boleh masuk campur! Akhirnya aku terpaksa bersuara demi maruah isteri dan keluarga aku..




Thursday, December 10, 2009

.: 7 'C' SEBAB SUAMI BENCI ISTERI (dari Dr Fadillah Kamsah ) :.


7 'C' SEBAB SUAMI BENCI ISTERI (dari Dr Fadillah Kamsah )

Untuk semua isteri, bakal isteri dan jugak yg beristeri ...

C1. CABAR
Isteri nie kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah [cabar suami cari perempuan lain]! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI ... nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata ...<---suami yg cabar dulu kan nak cari isteri lain so isteri pun jawab lah 'KALAU BERANI CUBALAH'

C2. CABUL
Perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu) seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua

C3. CELUPAR
Celupar nie suku-sakat cabul juga. Isteri selalu cakap yg kotor, mungkin kadang2 terlepas cakap ...

C4. COMOT
Isteri bila nak keluar rumah aje baru nak comel tapi kat rumah comot. Suami pula di opis dok nampak y aje ... Ade isteri kata - mekap untuk suami, ... tapi kat rumah tak mekap pun ...

C5. CEMBURU
Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan ... sikit2 dok telefon suami kat opis. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2 ...

C6. CEREWET
Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat

C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai ... Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak ... anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi ...

7C ni lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya ... Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya.

Tapi kita ni insan yg mudah lupa & lalai ...ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat isteri mempunyai salah satu ciri2 7C tu ...

Sunday, December 6, 2009

.: Restoran Murni SS2, PJ :.


Assalamualaikum WBT..

Great place to makan-makan or hanging out with friends. Here they have a lot of weird type of food and drinks to choose and its delicious!!! Price? Quite reasonable... :)


:: Sebelum makan ::


:: Selepas makan ::


:: Menu kami- Chicken Chop Special (2 Slice Chicken + Cheese in the middle) & Manggo Juice ::




Saturday, December 5, 2009

.: Souvenir PC Fair :.


Assalamualaikum WBT...

PC Fair merupakan suatu aktiviti yang sememangnya ditunggu-tunggu oleh semua kipas susah mati HARD DIE FAN gadget dan PC juga gamers... tp yang pasti, pengunjung yang datang, memang tidak terkira.. BERSEPAH!!! dari budak kecik sampai orang tua... foreigners pun ramai jugak yang datang...

Akkisah, pada 5hb Dec, aku pergi dengan Wira.. kononnya si Wira nak beli desktop yang canggih dan power macam power rangers.... so dia ajak le aku teman dia sambil-sambil beri consultation pasal benda-benda ni lah...

Banyak benda menarik yang ada disana... mmg tak rugi kalau pegi sana... tapi apa yang pasti, harga dia tak jauh bezanya dengan harga barang di Low Yat Plaza mahupun di Digital Mall... mungkin ada diskaun dan yang penting, bila kita purchase barang di PC Fair, kita akan dapat banyak FREE GIFT! macam contoh si Wira, dia beli desktop DELL.. processor Intel Core 2 Duo (2.9 MHz) dan mcm2 lagi yang power... pastu pakej dia termasuk monitor LCD flat brand DELL... mmg cun... Total harga dalam RM 2000 ++ shj... Mmg murah.. dan berbaloi-baloi!!!

Tapi ada satu yang aku tak puas hati dengan si Wira nie... nak dijadikan cerita, tengah kitorang jalan tengok barang, ada satu booth ni dia bagi souvenir mcm topi krismas... cute jugak la... tapi dia bagi satu sahaja... so aku amik la satu... wira dah jauh jalan ke depan dah... aku pada mulanya tak de la rasa macam nak pakai sangat... letak le kat leher dulu syle le kononnya... tetiba tanpa aku sedari, tiba-tiba si Wira ni tanpa segan silu terus mengambil 'topi' tersebut dari leher aku gaya peragut lagaknya... aku terus kekalkan kemachoan aku dengan tanpa berkata apa-apa dengan tindakan beliau itu...

Sampai di tingkat bawah, dengan riak dan takburnya, Wira pun pakai ler 'topi' tersebut sambil mencari-cari desktop idamannya.. TIBA-TIBA..............

Amoi: Hello sir!! Congratas!! You've been spot as the lucky one!!!
Wira: speachles...... and blur.....
Raja: dengki dan bengang.....
Amoi: Because you are keep supporting the HP by wearing this 'christmas cap', I'll gave you this lucky coupon. You bring this coupon and redeem a great prize at exit Hall #5. Good Luck!!
Wira: Thanks ya!!
Raja: dengki dan bengang.... lagi....

Kitorang pon terus mencari dimana terletaknya exit Hall #5 sambil aku sengaja mencari pasal dengan Wira sebab dia curi aku punya 'topi'... sampai kat redemtion counter, Wira kena cabut lucky number dan dia dapat no 4 yang mana hadiah dia merupakan chirstmas bear warna Pink! kalau dia cabut dapat nombor 1, pergh, lagi besar bear tuh... tinggi bear ada la dalam budak umur 6 tahun!

Lepas dari dapat hadiah tue, Wira memang tak henti-henti berlagak... pergh.... mulut dia mmg macam mak datin... pot pet pot pet.... aku menang... potpet pot.... kena pakai dengan iklas... potpet lagi.... ko sblm ni dah menang MP3 Samsung, bg aku menang plak... pot pet pot... dan mcm lagi....






:: Great pose and SEKSI ::



:: Amoi seksi aka model product ::




:: Wira bergambar bersama hadiah aku sebenarnya ::


p/s: tp ko mmg bertuah hari tue kan bai... :)

Thursday, December 3, 2009

.: Paper Toy Transformer :.

Assalamualaikum WBT.

Kepada semua bakal-bakal guru PSV, something great to learn... ENJOY!

Wednesday, December 2, 2009

.: Understanding Computer Techno :.

An alternative way on how we can understand about computer technology....

.: Keluar, breakfast dan FB's :.

Assalamualaikum WBT

Busan dok rumah... tak tahu apa benda yang berfaedah boleh dibuat selain dari surf internet hari-hari... selain dari makan dan tidur...

Awal pagi tadi mandi awal.. Wife aku mintak hantar dia pegi opis.. cian dia, mcm tak sihat.. nak suruh MC, tp beliau merupakan seorang pekerja yang baik dan komited terhadap kerjanya.. Keep it up!

Lepas hantar wife aku, pegi lepak breakfast dengan Wira kar Restoran Raya Arif, Subang USJ.. Pekena roti canai dan teh tarik segelas... Borak-borak panjang... tentang masa depan... dan macam-macam lagi... lama jugak.. ada la dekat 2 jam lepak sana.. al-maklumlah, lama tak jumpa.. bila lagi nak bergosip2...

Lepas lepak, ingat nk singgah Digital Mall, tp kedai tutup lg.. standart Low Yat bukak tengahhari.. nk tgk barang PC.. Wira nk order PC sebijik.. balik rumah dulu, sambung lepak main internet sorang-sorang plak... layan FB... ptg nanti skit kuar balik survey barang...


:: game yg aku selalu main bila bukak FB ::

bersambung.......

Tuesday, December 1, 2009

.: Ramalan Cuaca Pada 2/12/2009 :.


PAGI

1) N. Sembilan dan Selangor- Ribut petir di kawasan pantai.
2) Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur, Perak, Kedah dan Perlis- Hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat.
3) Negeri-negeri lain- Mendung.

4) Sabah (Semua bahagian)- Tiada hujan.


5) Sarawak (Sibu, Sarikei, Sri Aman, Samarahan, Betong dan Mukah)- Hujan di satu dua tempat.

6) Bahagian-bahagian lain Tiada hujan.

PETANG

1) Johor Barat, Melaka, N. Sembilan, Selangor dan P.Pinang- Ribut petir di satu dua tempat.
2) Negeri-negeri lain- Hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat.

3) Sabah (Pantai Barat, Sandakan dan Pedalaman)- Ribut petir di satu dua tempat.

4) Kudat dan Tawau- Hujan curah/sementara di satu dua tempat.
5) Bahagian-bahagian lain- Tiada hujan.

6) Sarawak (Bintulu, Sibu, Sarikei, Sri Aman, Kuching, Samarahan, Betong dan Mukah)- Ribut petir di satu dua tempat.

7) Bahagian-bahagian lain- Hujan curah/sementara di satu dua tempat.

MALAM

1) Selangor- Hujan di satu dua tempat.
2) Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur, Perak, Kedah dan Perlis- Hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat.
3) Negeri-negeri lain- Tiada hujan.

4) Sabah (Semua bahagian)- Tiada hujan.


5) Sarawak (Bintulu, Sibu, Sarikei, Sri Aman, Kuching, Samarahan, Betong dan Mukah)- Hujan di satu dua tempat.

6) Bahagian-bahagian lain- Tiada hujan.

Sunday, November 29, 2009

.: Today's Jokes :.

Lawak yg mungkin anda dengar atau hadapi semasa mengajar nnt... ENJOY!!

CITA-CITA

Suatu hari, ada satu sesi suai kenal antara seornag guru BARU dengan pelajar-pelajarnya. Guru tersebut meminta mereka memperkenalkan diri dan menyatakan cita-cita mereka. Seorang demi seorang memperkenalkan diri masing-masing. Akhir sekali tibalah giliran Hilmi, Suhartini dan Zaki.

Hilmi: Nama saya Hilmi. Bila besar nanti saya mahu menjadi seorang Juruterbang. Boleh saya mengembara ke Amerika, Disneyland dan Batam.

Guru: Bagus. Seterusnya...

Suhartini: Nama saya Suhartini. Saya mahu menjadi suri rumahtangga yang baik dan ibu kepada anak-anak yang comel.

Guru: Bagus. Menjadi suri rumahtangga adalah cita-cita yang mulia (kata guru dengan bangga).


Akhir sekali tiba giliran Zaki......

Zaki: Saya Zaki. Nanti kalau besar saya akan membantu Suhartini untuk mencapai cita-citanya............. :P

thehehehe........


.: Like father, Like Son :.

Assalamualaikum WBT...

Sedang aku dok surf2 intenet, aku terbukak Kolej Matrikulasi Kedah pnyer webpage...

Punyer la besar gmbr ayah aku kt depan tuh.... :)




p/s: hensem mcm anak dia yg sulung kn?

.: Posting oh Posting :.

Assalamualaikum WBT...

Salam aidiladha kepada semua...




Dalam sehari dua ni, hati aku tertanya2... mana la aku akn dcampakkan nnt... kt skolah mana? daerah mana? jauh ke dekat ke... huhu.... smpai termimpi2.... yg kalakar nya, aku dpt posting kt banting... hahahah... pnyer la seronok smpi wife aku ckp aku mengigau mimpi smlm... hahahah....

anyway, apa yg pasti, aku akn check hari2 result dia... but maybe some of you guys tak tahu tmpt yg sepatutnya utk kita check result posting... link nie yg aku jmpe kt internet... harap2 btol lah ek...




p/s: click kt banner utk check result posting dan masukkan IC...

Friday, November 27, 2009

.: Kisah pagi raya qurban :.

Assalamualaikum WBT...

Jumaat, 27 Nov 2009, merupakan hari bersejarah buat aku dan isteri... tak balik beraya kt kampung... :) berkorban skit tahun nie.. ahaks..

cerita raya korban tahun nie, kitorang beraya kt Subang aka rumah @ USJ 16.. walau kami sambu berdua dan sederhana, tp janji meriah..

pagi2 pegi solat raya kt surau bawah flat nie... start jam 8am.. dlm pkl 9am, selesai solat sunat.. balik lepak kt rumah jap, salin baju then turun balik kt surau... ada program sembelih haiwan korban... saje nk bersosial dgn masyarakat.. tp sorang pon aku tak kenal... :p buat muka tak malu je lah..

5 ekor lembu dan 1 kambing berjaya ditumbangkan hr nie... boleh tahan penat.. campur panas.. dah lama x buat kerja2 mcm nie... :) tp nasib baik ramai yg tolong.. lebih 50 - 100 org jgk ler yg turun padang... bersepah org... campur ngan geng2 bangla, nepal dan indon... pergh... tp bgus jgk, cepat skit ler keje siap..





p/s: amacam... besh tak balik beraya kt kampung halaman....?

Monday, November 23, 2009

.: Al-Quran :.

TOLONG BACA SMPAI HABIS.. :) ENJOY!!!

KISAH YG MENARIK UNTUK DKONGSI BERSAMA...


"Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran" pekik Jamilah kepada Nabil..

"Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli
nih" balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal
satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan
hantaran.

"Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab" keluh Jamilah.

" Ala , awak bukan reti pun bahasa arab" jawab Nabil. Tergelak Jamilah.
Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

"Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat" tegur pakcik
berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

"Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid"
sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

"Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?" pakcik menyoal sambil
tersenyum.

"Aa... aa.. lama dah saya tak baca, pakcik" teragak-agak Nabil menjawab.
Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

"Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian
ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik" tegur pakcik berhemah.

"Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak
baca la" tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

"Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi"
cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

" Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi" senyum Jamilah
mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

"Jangan lupa baca ya" pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

"Sibuk je la pakcik tu" Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin 'terpukul' dengan kata-kata seorang
pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah..
Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan.. Nabil
dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

"Assalamualaikum semua" ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta
merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli
keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

"Inikah pengantin hari ini?" tegur selamba Ustaz Saad.

"Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz.." jawab Nabil mengigil.
Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai
buku 2 bulan lalu.

"Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin" cadang Ustaz Saad.

Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari
Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi
dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

"Ss.. su.. surah apa ustaz?" Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih
melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku..

"Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa'd" kata ustaz Saad
sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat
mengikut sunnah nabi. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd

"Apa benda nih" detik hati Nabil.

"Bismillahirrahmaan irrahim.. ALL..MAA. . RIII..!!" berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

"Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara
bacanya seperti begini : A'uzubillahiminnass yaitaanirrajim. ..
Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.." kedengar suara gemersik Ustaz Sa'ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya..

"Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran.
Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih
malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran
kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim" tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa'ad.


"Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah
ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap
sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. " penutup Ustaz Sa'ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi
hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap
hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar
sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa'ad
tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil..

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang
lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu.. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku
adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada
Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang
dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan,
di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,
mahupun dari nabi atau malaikat.'

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.' Sabda
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam)

Sunday, November 22, 2009

.: Antara KISSM Lagi dan Futsal :.

Assalamualaikum...

Penat beb KISSM ni. direct 6 hari berturut-turut untuk 2 minggu.. tak mustahil member aku pon jd mcm nie...



::penat dan boring::

tp lepas kursus, ckp je nk main futsal, semangat trus budak2 ni.. ngantuk, penat sakit, sumer hilang.. termasuk ler aku... :p hik hik hik..


p/s: esok last main futsal dah.. pasni x tau ler... masing2 dah kena posting ke sabah @ sarawak.. :)

.: SPY KISSM? :.


::agak2 bleh cam tak tulisan sape?::
Assalamualaikum...

Aku tak tahu la betul atau tidak. tp nmpknya macam ada "SPY" terlantik kt maktab atau lebih spesifik lagi kt dalam kelas aku skunk!

wah, hebat! tak tahu la saper yg org nya.. tp katanya dah ada suspek.. x tau la kan.. tepuk dada, tanya selera.. aku pon tanak le main tuduh2 mcm tu jer.. walaupun aku sndiri ada suspek sndiri.. :) klu btol la dia, mmg ar.. x leh buat kawan beb.. hish.. sanggup nk kantoikan kawan sndiri.. sigh..

p/s: nasib baik nama aku tak der... :)

Wednesday, November 18, 2009

.: Kisah Matahari :.

Matahari dari dekat (5,000 KM) Imej matahari yang paling jelas diperolehi oleh Royal Swedish Academy Of Science pada 14 nov 2002 melalui Swedish Solar Telescope




Imej matahari yang paling jelas diperolehi oleh Royal Swedish Academy Of Science pada 14 Nov 2002 melalui Swedish Solar Telescope

Sebagai Renungan:


Diriwayatkan bahawa Rasululallah pernah menceritakan betapa asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah nabi adam dihantar ke dunia kerana kesalahanya memakan buah larangan maka Allah swt telah memerintahkan Jibril as supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan nabi adam as. Maka jibril as pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.


Jibril: wahai zabaniah, aku diperintah untuk mengambil sedikit api neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan adam as.
Zabaniah: sebanyak mana sedikit itu ?

Jibril: sebesar kurma...

Zabaniah: kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasanya.

Jibril: kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma...
Zabaniah: kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada suatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti..

Memandangkan keadaan yang rumit ini maka jibril as pun menghadap Allah untuk mendapatkan saiz yang perlu dihantar ke dunia. Allah swt pun memerintahkan supaya jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka untuk dibawa ke dunia. Maka jibril as pun mengambil api neraka sebesar zarah dari zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yang keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali ke dalam sungai di syurga dan sabanyak 70 buah sungai, = 70 x 70

Selepas itu jibril as pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakan di atas sebuah bukit yg tinggi, tetapi sejurus setelah diletakan tiba-tiba bukit itu terus meleleh cair maka cepat-cepat jibril mengambil semula api tersebut dan dihantar semula ke neraka.
Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yang sering kita gunakan untuk berbegai keperluan dan juga api yang terdapat di gunung berapi dan lain lain lagi.


PENGAJARAN: Bayangkanlah kepanasan api neraka yg sebesar zarah yang terpaksa disejukan dalam 70 buah sungai dengan sebanyak 70 celup setiap sungai dan hanya sisanya saja itupun manusia tidak dapat bertahan akan kepanasanya bagaimana dengan api di neraka itu sendiri. SEBESAR ZARAH SAHAJA.....

Monday, November 9, 2009

.: Repair sudah! :.



Assalamualaikum WBT...

Sabtu lepas, akhirnya pintu kereta aku berjaya dibuka... dah dkt seminggu kereta aku sangkut.. dah la pintu x leh bukak... cermin tingkap x leh tutup plak... kena plak skang nie hari hujan.. aku dikira bernasib baik sbb hujan x cukup lebat... silap haribulan, boleh banjir kereta aku...

p/s:: ntah2 boleh bela ikan kot nnt dlm kereta... lolz...

.: KISSM :.









Asalamualaikum WBT...

KISSM atau nama panjangnya Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia pada aku teramatlah bosan.. setiap hari ada 3 slot... setiap satu slot ada 2 jam.. dan kursus ini akn berlangsung selama 2 minggu lebih... pergh... dengan keadaan bilik kuliah yg sempit dan panas... ramai peserta beb... gabung 3 kelas.. bukan nk mengeluh dan nk komen apa, cumanya kadang2 tuh pihak urusetia KISSM kena jgk pikir peserta... canner nk blaja klu keadaan bilik kuliah yg tidak kondusif? sama mcm pedagogi le plak... at least selesa dan ada sistem pengudaraan yg baik... siap lecturer pon ckp benda sama... PANAS....

Wednesday, November 4, 2009

.: Gembirakan Hati Isteri :.


Assalamualaikum WBT...

Peringatan buat para suami......... termasuk aku..

Suami bertanggungjawab beri perlindungan, penjagaan dan kegembiraan pada isteri. Isteri amanah Allah, suami mesti menjaganya serta menggembirakan hatinya. Pastikan isteri sentiasa berasa senang tanpa rasa susah hati dan sengsara: Tempatkanlah mereka (para isteri) di tempat kediaman yang sesuai dengan kemampuan kamu, dan janganlah menyengsarakan mereka untuk menimpakan kesusahan kepada mereka. (At-Talaq : 6)

Saturday, October 31, 2009

.: Taklimat Exam @ Dewan Besar IPIS :.




Exam dah nk dekat dah.. tinggal lg 4 hari..

smlm ada taklimat exam.. lg la gementar rasa hati... nota x habis baca lg... sigh....

Monday, October 26, 2009

.: TIPS-TIPS MENGHADIRI TEMUDUGA SPP :.


Sebelum hari temuduga

#Dokumen#

1. Pastikan semua dokumen asal dan salinan yang diperlukan telah disediakan.

2. Dokumen yang paling penting untuk disediakan ialah :-
a) Kad Pengenalan
b) Sijil Kelahiran / Sijil Anak Angkat
c) Sijil Persekolahan – SPM
d) Sijil Iktisas – Diploma / Ijazah
e) Sijil Berhenti Sekolah
f) Pengiktirafan JPA

3. Semua dokumen di atas perlu di buat salinan dan disahkan. Sijil2 lain adalah sebagai bonus.

4. Sekiranya salah satu daripada dokumen terbabit tiada, berkemungkinan besar untuk permohonan anda di tolak.

5. Oleh itu, sekiranya anda benar-benar mahu memiliki pekerjaan yang dipohon, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memiliki semua dokumen terbabit.

6. Bagi mendapatkan semula Kad Pengenalan atau Kad Pengenalan Sementara, Sijil Kelahiran/ Sijil Anak Angkat, anda bolehlah berhubung dengan Jabatan Pendaftaran Negara.

7. Sekiranya anda kehilangan Sijil PMR / SPM, bolehlah berhubung dengan Lembaga Peperiksaan Malaysia di Putrajaya bagi mendapatkan semula salinan asal dokumen tersebut.

8. Seboleh mungkin, elakkan menggunakan laporan polis sebagai bukti kehilangan dokumen-dokumen asal kerana anda sebenarnya mempunyai waktu untuk menyediakan semua dokumen tersebut dari tarikh terima surat tawaran/ panggilan temuduga dan hari temuduga. Secara tidak langsung, ini akan menampakkan anda tidak mempunyai usaha untuk memiliki jawatan yang dipohon.

9. Dokumen-dokumen lain yang diperlukan.

#Ilmu#

1. Sediakan diri anda dengan pengetahuan am seperti ekonomi, politik, hiburan, semasa, Rukun Negara, senarai menteri kabinet dan portfolio masing-masing, maklumat umum berkaitan Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dan sebagainya.

2. Baca dan faham senarai tugas jawatan yang anda pohon.

3. Jangan sombong bertanya kepada rakan-rakan lain yang pernah menghadiri temuduga berkaitan soalan-soalan yang biasa ditanya semasa temuduga.


Semasa hari temuduga

#Dokumen#

1. Pastikan semua dokumen asal dan salinan yang diperlukan telah disediakan.

2. Semua dokumen asal di susun mengikut sususan didalam clear folder. Seeloknya elakkan dari membawa lebih dari 2 folder. Jadi, hanya kemukakan dokumen yang diperlukan sahaja.
Semua salinan yang dibuat dari dokumen asal dan telah disahkan, hendaklah disusun mengikut susunan didalam surat tawaran dan dimasukkan ke dalam sampul. Elakkan dari membinding semua salinan tersebut.

3. Jangan sekali-kali menggunakan clip folder atau tidak menggunakan folder langsung kerana ini akan memberi kesan buruk ke atas markah anda.

#Ilmu#

1. Sebaiknya selak-selaklah bahan bacaan yang disediakan atau dibawa untuk refresh semua persediaan yang telah dibuat.

2. Jangan sombong bertanya kepada rakan-rakan lain yang pernah menghadiri temuduga berkaitan soalan-soalan yang biasa ditanya semasa temuduga.

3. Elakkan dari berborak kosong.

#Pakaian dan penampilan#

1. Perempuan – (Muslim) Pastikan pakaian yang menarik dan tidak menjolok mata. Seeloknya baju kurung dan baju kebaya. (Non-muslim) Tidak mengenakan skirt pendek di atas paras lutut. Jangan sekali-kali mengenakan baju yang tidak berlengan dan mendedahkan bahagian badan yang tidak sepatutnya. Kasut yang dipakai hendaklah kasut bertutup dibahagian depan dan belakang. Elakkan sandle atau kasut tidak bertumit dan kasut sukan.

2. Lelaki – Baju kemeja berlengan panjang, tali leher, seluar slack (elakkan seluar jenis khaki dan jangan sekali-kali mengenakan seluar jeans), kasut bertutup dan stoking. Elakkan kasut canvas dan kasut sukan.

3. Rambut hendaklah di sisir kemas. Elakkan dari mewarna rambut. Jangan sekali-kali berambut panjang bagi lelaki. Bagi calon perempuan, seelokkan rambut di tocangkan atau di sanggul bagi yang berambut panjang. Elakkan dari melepaskan rambut begitu sahaja.

4. Elakkan dari bau badan dan wangian yang keterlaluan sehingga boleh mengganggu orang lain.

5. Bagi PPP dan PPPT, jangan lupa mengenakan tanda nama anda dan seelok-eloknya, kemaskan penampilan anda dengan blazer.

#PENTING#

1. Jangan segan bertanya kepada urus setia siapa yang akan menemuduga anda dan apakah gelaran beliau. Gunakan gelaran beliau semasa anda ditemuduga nanti.

2. Jangan sekali-kali menggunakan loghat mana-mana negeri semasa di temuduga sekalipun penemuduga tersebut adalah orang sekampung anda.

3. Jangan sekali-kali menggunakan gelaran kakak atau abang kepada urus setia ataupun penemuduga.

4. Ketuk pintu tidak lebih dari dua kali sahaja semasa ingin memasuki ruang temuduga. Kemudian masuk apabila di arahkan dan jangan lupa greeting.

5. Duduk dengan sopan. Jangan sekali-kali menyilangkan kaki anda di depan penemuduga. Pastikan beg tangan atau apa-apa sahaja yang dibawa, diletakkan di atas meja sisi yang disediakan.

6. PENTING – Matikan telefon bimbit anda sebelum memasuki ruang temuduga.

7. Jangan mengunyah makanan semasa di temuduga.

8. Jawab dengan sopan semasa di soal. Ambil masa untuk berfikir sebelum menjawab. Jangan menjawab dengan terburu-buru.

SEMOGA BERJAYA!

Friday, October 23, 2009

.: Majlis baca Yassin & BBQ @ SG Merab :.


:: Menunggu ayam dan kerang bakar masak ::


:: Aksi awek2 yg sedai menyidai perut setelah penat mentekedarah ::


:: Bakar ayam... sedap wooo.. mcm sate rasanya ::


:: Bila lagi nk buat BBQ wei!!! tak puas ar... ::

Thursday, October 22, 2009

.: 29 October 2009 : Jusco JCard Members Day :.



29 October 2009
Jusco JCard Members Day




Calling all JCard Members!
Come over to enjoy great discounts at Jusco Bandar Sunway today.



Time : 9.00am – 11.30pm



Location

Jusco Bandar Sunway

Sunway Pyramid

Jalan PJS 11/15

Bandar Sunway

46150 Petaling Jaya

Malaysia

www.jusco.com.my

.: D'WARRIOR :.

Bunting yg diilhamkan oleh aku semasa dinner KPLI '09 @ Empress Hotel, Sepang..

Gimik yg best... siap ada letup2....

Wednesday, October 21, 2009

.: Jalan2 carik almari, jumpa baby... :.

Salam...

Selasa, 20 Oct 09, aku dan diri aku sndiri jalan2 sorang2 lepas daripada dating dgn wife aku kt opis dia selama 10 minit... :)

saje jalan nk cari almari pakaian.. ada la beberapa almari yg berkenan di hati... last2, aku berkenan dgn satu almari nie yg dijual di kedai amoi cina...


alang2 dah cari almari, usha ler meja makan skali... tgh dok sembang dgn amoi tu, Cindy (nama sebenar), tetiba ada satu benda yg berwarna putih gebu yg aku sangka bantal bergerak2 kat atas meja awek tuh... pergh, terkujat giler aku bila benda tu sbnrnya adalah anjing yg bernama BABY... wakakaka....klako... cute giler anjing tuh.. rasa cam nk peluk-peluk je buat bantal... walau bantal kt umah aku pon dah bnyk sbnrnya...



cute kan anjing nie.... hahahahaha...